Který kolagen na pleť je nejlepší

Proč je kombinace mořského kolagenu s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C klíčem k revitalizaci pleti a celkového zdraví?

V dnešní době, kdy je zdravý a mladistvý vzhled prioritou mnoha lidí, je mnoho vědeckých důkazů, které staví kolagen do pozice velmi efektivního prostředku v péči o tělo a pleť. Nabídneme vědecké zdroje, podporující výhody kolagenních peptidů, (zejména mořského kolagenu), a odhalí, proč je jeho kombinace s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C nejlepší volbou pro ty, kteří hledají komplexní řešení pro zdraví a krásu.

Kolagen na pleť – benefit pro celé tělo

Kolagen je nejhojnější protein v našem těle. Je klíčový pro udržení pevnosti, elasticity a regenerace tkání. Mezi tkáně se považuje nejen pleť, ale také klouby a vazy. Suplementací kolagenu se nejen zlepší naše pleť, vlasy a nehty, ale podpoříme také náš pohybový aparát.

Produkce kolagenu v těle začíná klesat přibližně ve věku 25 až 30 let, což vede k postupnému snižování jeho hladiny a souvisejícím známkám stárnutí, jako jsou vrásky, ztráta pružnosti pleti a snížení pevnosti vazů a šlach. Tento pokles je přirozený proces, ale existují faktory, které mohou spotřebu kolagenu urychlit a produkci dále snižovat.

Vědecký pohled na kolagen

Studie ukazují, že suplementace kolagenu může zlepšit zdraví pleti, zvýšit hydrataci a pružnost a dokonce podpořit zdraví kloubů. Mořský kolagen, získávaný z ryb, je obzvláště ceněn pro svou vysokou biologickou dostupnost a podobnost s lidským kolagenem (Zdroj).

Typy kolagenu

je dobré vědět, že ne všechny kolageny jsou si rovné. Není jeden kolagen na všechno – pleť, klouby, vnitřní orgány. Existuje několik typů, každý s vlastním speciálním účinkem na naše tělo. Zde je rychlý průvodce těmi nejdůležitějšími:

Typ kolagen I: To je ten pravý parťák mezi kolageny na vrásky, estetiku a svěží vzhled. Ten nejlepší zdroj pro kolagen tohoto typuje je právě mořský kolagen (rybí kolagen), který je skvělý pro vaši pleť, vlasy a nehty. Pomáhá udržet vaši kůži pevnou a pružnou, takže pokud sníte o hladké a mladistvé pleti, tohle je váš typ.

I přes to, že tento typ kolagenu je možné získat také ze zdroje hovězího, vepřového nebo drůbežího, mořský kolagen je často považován za nejlepší zdroj kolagenu typu I pro kosmetické a dermatologické aplikace díky jeho vysoké biologické dostupnosti a schopnosti podporovat zdraví pleti.

Náš kolagen VitaPro Pleť, vlasy, nehty obsahuje 95 - 97 % kolagenu typu I a mezi 3 - 5 % kolagenu typu III.

Ještě stále váháte jaký kolagen na pleť?

Typ kolagen II: Tento typ je váš nejlepší přítel, pokud jde o klouby. Hlavní zdroje kolagenu typu II. Jsou kuřecí chrupavky, chrupavky z hovězího dobytka, ryby a vepřové chrupavky. Pokud vás trápí bolavé klouby, typ II by mohl být právě to, co potřebujete.

Typ kolagen III: Společník typu I, typ III, se stará o elasticitu vaší pokožky a je také důležitý pro strukturu vašich svalů a orgánů. Ve vašem doplňku stravy tedy hledejte i tento typ, aby kolagen na vrásky byl tou nejúčinnější zbraní.

 Typ kolagen IV a V: Tyto typy kolagenu hrají klíčovou roli ve vašich buněčných membránách a v pokožce. I když nejsou tak často zmiňovány jako první tři typy, jsou stále důležité pro celkovou strukturu a zdraví vašeho těla.

Typ kolagen X: Je důležitý pro tvorbu kostí a chrupavky. Pokud jste aktivní a chcete udržet své kosti a klouby v top stavu, tento typ kolagenu by neměl chybět ve vaší výživě.

Každý z těchto typů kolagenu má své speciální supermoci, které pomáhají udržovat naše tělo silné, pružné a mladistvé. Ať už je vaším cílem zlepšit vzhled vaší pleti, posílit klouby nebo podpořit celkové zdraví, správný typ kolagenu může udělat zázraky. Nezapomeňte, že kromě doplňků je důležitá i vyvážená strava bohatá na vitamín C, který je klíčový pro produkci kolagenu v těle.

 

Kolagenní peptidy (Hydrolyzovaný kolagen)

Kolagenní peptidy, které jsou součástí VitaPro Pleť, vlasy, nehty jsou výsledkem procesu zvaného hydrolyzace, při kterém jsou dlouhé řetězce kolagenu rozštěpeny na kratší, snadno vstřebatelné molekuly. Tento proces umožňuje, aby byly kolagenní peptidy rozpuštěny ve vodě a mohly být tělem rychleji a efektivněji využity.

kolagen s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C

Kombinace kolagenu s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C tvoří mocnou trojici pro podporu zdraví pleti. Kyselina hyaluronová je známá svou schopností zadržovat vodu, což zajišťuje hydrataci a plnost pleti, zatímco vitamín C je nezbytný pro syntézu kolagenu, zabudování do tkání a ochranu před poškozením slunečním zářením.

Vědecké důkazy

  • Kolagen s vitamínem C: Studie potvrzují, že vitamín C hraje zásadní roli v syntéze kolagenu, což je klíčové pro regeneraci pleti a zpomalení procesu stárnutí (Zdroj).
  • Kolagen s kyselinou hyaluronovou: Výzkum naznačuje, že suplementace kolagenem ve spojení s kyselinou hyaluronovou může zlepšit hydrataci pleti, snížit vrásky a podpořit celkovou zdravost pleti (Zdroj). Nejlepší kolagen s kyselinou hyaluronovou je ten, doplněný o vitamín C.

Jak vybrat nejlepší kolagen na pleť?

Už není třeba vést diskuze o tom, který kolagen na pleť je ten nejlepší. Mnohé vědecké studie mluví jasně. Při výběru kolagenního doplňku je důležité hledat produkty, které kombinují mořský kolagen (rybí kolagen) s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C, aby se maximalizovaly jejich výhody. Náš kolagen v prášku VitaPro Pleť, Vlasy, Nehty je příkladem takového produktu, který poskytuje všechny tyto klíčové složky v optimálních poměrech pro podporu zdraví a krásy.

Sypký kolagen, který dávkujete podle svých individuálních potřeb nabízí výhody v podobě snadné rozpustnosti ve vodě, džusech, smoothies nebo kaších. Velmi efektivně si tak dáte svou denní dávku a třeba každý den jinak, každý den s jinou chutí.

 

Kolagen, zázračný protein

Jeho pravidelným doplňováním můžete dosáhnout řady pozoruhodných změn, které oživí vaši pleť, ale dodá i další benefity. Co můžete od kolagenu čekat:

  • Omlazení a zpevnění pokožky

Díky kolagenu můžete dosáhnout viditelně pevnější a hladší pokožky. Tento protein pomáhá obnovit ztracenou pružnost a minimalizovat projevy stárnutí, jako jsou jemné linky a vrásky, čímž vaší pleti vrací mladistvý vzhled.

  • Posílení a vitalizace vlasů

Kolagen poskytuje vlasům potřebné stavební bloky pro jejich sílu a lesk. Podporuje zdraví vlasových folikulů, což vede k hustší, silnější a odolnější struktuře, která méně podléhá lámání.

  • Zpevnění a vyhlazení kontur těla

Jedním z klíčových přínosů kolagenu je jeho schopnost zlepšit vzhled a strukturu pokožky v oblastech postižených celulitidou. Podporuje hladkost a pevnost pokožky, čímž přispívá k vyhlazení nežádoucích "pomerančových" oblastí.

  • Regenerace a posílení nehtů

Pokud trpíte křehkými nehty, které se snadno lámou nebo třepí, kolagen může být vaším řešením. Posiluje nehtové lůžko, podporuje růst zdravějších a pevnějších nehtů a pomáhá předcházet záděrům.

  • Další estetické výhody kolagenu

Kromě výše uvedených přínosů, jako že jich není málo, podporuje kolagen společně s kyselinou hyaluronovou a vitaminem C celkovou hydrataci pokožky, což je zásadní pro její zdravý a svěží vzhled.

 

 

Doporučená denní dávka rybího kolagenu

Správné dávkování kolagenu závisí na individuálních potřebách a cílech. Obecně se doporučuje začít s vyšší dávkou pro rychlý nástup účinků a postupně dávku snižovat. Naše doporučení pro dávkování jsou založena na nejnovějších vědeckých poznatcích a praxi:

  • 1. měsíc: 10 g denně pro rychlý nástup účinků.
  • 2.-3. měsíc: 7.5 g denně pro optimalizaci efektů.
  • 4. měsíc a dále: 5 g denně jako udržovací dávka.

existují obecná doporučení, která vedou k maximalizaci potenciálních přínosů kolagenu:

  • Kolagen na prázdný žaludek

Mnoho odborníků doporučuje užívat kolagen na prázdný žaludek, obvykle ráno. Tím se podpoří jeho vstřebávání a účinnost. Teorie je taková, že bez jiných potravin v trávicím systému může být kolagen rychleji a efektivněji vstřebán.

 Užívání kolagenních doplňků během těhotenství a kojení je téma, které vyžaduje zvážení a často konzultaci s lékařem nebo zdravotnickým odborníkem. Obecně platí, že kolagen je přírodní složka, kterou tělo využívá a produkuje, a je součástí běžné stravy, například když jíme maso, ryby nebo kostní vývar. Nicméně, jako u všech doplňků stravy, je důležité zvážit bezpečnost a vhodnost jejich užívání v těchto specifických životních obdobích.

 

Faktory urychlující spotřebu kolagenu

Nadměrné vystavení slunci: UV záření poškozuje kolagen v kůži, což vede k předčasnému stárnutí. Omezení expozice slunci a používání opalovacích krémů může pomoci chránit kolagen v pleti.

Kouření: Cigarety produkují volné radikály, které poškozují kolagen a elastin, způsobují předčasné stárnutí a zvyšují riziko vzniku vrásek.

Nadměrný příjem cukru a rafinovaných sacharidů: Glykace je proces, při kterém cukr v krvi reaguje s proteiny a tvoří škodlivé molekuly známé jako pokročilé glykační konečné produkty (AGEs), které mohou poškodit kolagen.

Autoimunitní onemocnění: Některé autoimunitní stavy mohou cílit na kolagen a jeho struktury v těle, což způsobuje jeho degradaci.

Nedostatek spánku a chronický stres: Oba tyto faktory mohou zvýšit hladinu kortizolu v těle, což může snížit produkci kolagenu.

https://www.silakonopi.cz/vitapro/vitapro-plet--vlasy--nehty/

Investice do kvalitního kolagenního doplňku, který kombinuje mořský kolagen s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C, je investicí do vašeho zdraví, krásy a celkového pocitu spokojenosti.

Takže, milé dámy, pojďme se postarat o naše tělo s trochou pomoci od kolagenu!